pondelok, februára 18, 2008

Rumunské zápisky / 9. Flash Mob

S pojmom flash mob som sa prvýkrát stretla tu. Predtým som netušila, čo to znamená. Flash mob je akási hromadná, vopred organizovaná akcia, kde sa stretne na jednom mieste veľa ľudí, ktorí v krátkom čase spáchajú nejakú rýchlo akciu ... s cieľom poukázať na niečo, alebo len za cieľom zábavy, a potom sa rýchlo rozpŕchnu.
Takýto flash mob sa konal aj v Konstanci. Konal sa po prvýkrát a zorganizovali ho dvaja AIESECari. Cez blog rozšírili, že stretnutie je v nedeľu o druhej poobede pred nákupným centrom Tomis Mall. Bola to skúšobná . pilotná akcia. Myslím, ža ani samotní organizátori netušili, s akým úspechom a nadšením sa táto akcia stretne - prišlo totiž okolo 200 ľudí. Celé to trvalo ani nie 10 min. Keďže sa to konalo po prvýkrát, nič závažné sa ani nedalo robiť. Proste sa vytvoril dlhý ľudský had, ktorý sa pomaly premával uličkami nákupného centra. Akcia sa tešila aj pozornosti médií. Spravodajský záznam v rumunskej televízii v tejto akcii si môžte pozrieť tuto.


a nejaké amatérske videjko:


Samozrejme, organizátori (teda Alex a Zazu - v prvom videu dvaja, ktorí sú na čele davu) uvažujú o ďalšom pokračovaní, pričom chceli urobiť niečo zmysluplné - napr. 10 minút zbierať odpadky po ceste, alebo ísť čítať do knižnice - pracuje sa aj na ďalších nápadoch, pričom v prípade verejnej prospešnosti tejto akcie majú sľúbenú aj podporu niektorých miestnych médií. Nuž, držme teda chlapcom palce....
A čo tak usporiadať niečo podobné u nás? Myslíte, že by to malo úspech

2 komentáre:

Peter Cernak povedal(a)...

tie videa uz nie su available...

pivet povedal(a)...

...tie videa su available kedykolvek na nich kliknem, takze je mozne, ze problem bude na tvojej strane