pondelok, decembra 03, 2007

Španielske zápisky / 9. Cordoba

Ani sme sa nenazdali a prisiel treti vikend nasho pobytu - sme presne v polovici. Kedze soboty a nedele su jedine nase volne dni, snazime sa ich vyuzit naplno a menime sa na klasickych turistov. Tuto sobotu sme si za nasu destinaciu vybrali Cordobu. Krasne mestecko s mnozstvom pamiatok, neporovnatelne cistejsie ako Malaga. Tentokrat sme ale mali sprievodcu....stretli sme sa s Isabelou, miestnou obyvatelkou, kamaratkou nasej kolegyne z Kosic, ktora nas cely den trpezlivo sprevadzala aj napriek nasej komunikacnej bariere. Nasa spanielcina sa sice stale zlepsuje, stale vsak nie je na ani na beznej komunikacnej urovni. Vdaka Isabele sme nebludili bezcielne a nestracali sme zbytocne cas, pretoze na Cordobu sme mali len 7 hodin (kedze sme prisli o 12:00 a posledny autobus spat do Malagy nam odchadzal o 19:00). Podarilo sa nam tak navstivit niekolko nadhernych miest:

Mezquita / Mesita

Veľká mešita postavená počas obdobia Maurskej okupácie je najhonosnejším Islamským monumentom v západnom svete.
Jej výstavba sa začala v roku 785, kedy Abd-ar-Rahman určil Cordobu ako hlavne mesto Andalúzie. My sme vnutrajsok nenavstili (8 eur sa nam zdalo byt vela), zato sme si spravili prijemny piknik na nadvori plnom pomarancovnikov, ktore sa nazyva Patio de Naranjenas.

Calleja de las flores/Ulicka kvetov:

Nachadza sa v srdci Židovskej štvrti. Sice pocas nasej navsetvy nebola v plnej krase, ale aj tak bola nadherna. Na jar teda urcite vyzera neodolatelne. Na jej konci je malicke namesticko, ktore ponuka znamy a krasny vyhlad na vezu katedraly.














Alcazar (Fortress of the Christian Monarchs)/pevnost Krestanskych kralov:

Alcazar je vojenska pevnost zkonstruovana v gotickom style na prikaz krala Alfonza XI v roku 1328. Katolícky monarchovia v nej sídlili 8 rokov a práve tu prijali Kristofa Kolumbusa. Je to stavba s nadhernymi zahradami a nadvoriami.
Prave tu sme stravili najviac casu. Asi nie sme najvdacnejsi turisti, pretoze nas velmi nelaka architektura, ale ideme tam, kde je na mape najviac zelene. Logicky teda prejdeme co najviac parkov a zahrad :-))
Jej virtualnu prehliadku si mozte aj vy uzit tu.

Romansky most:

Dalsi zo skvostov, ktory je momentalne v rekonstrukcii a tak ho bolo mozne obdivovat len z dialky.


Napriek tomu, ze 6 hodin z tohto dna sme stravili cestovanim, stalo to za to. Andaluzia v sebe skryva krasne miesta a som rada, ze mozem "objavit" aspon cast z nich.
Viac fotiek z tohto vyletu mozete najst tu.

Žiadne komentáre: