štvrtok, februára 28, 2008

Rumunské zápisky / 14. Výlet do Histrie


V nedeľu sme sa konečne vybrali na výlet. Naša zostava pozostávala z nasledovného osadenstva:
- Sergi (šofér-ka)- meistna holka, AIESECárka, s ktorou trávim asi najviac času. Je trošku prehnane bojazlivá, ale je s ňou sranda. Mimochodom, asi je závislá na našich Horalkách;)
- Caroline - staršia pani (má asi cez 60). POchádza z USA (štát Idaho) a v konstanci učí na miestnej univerzite výskum - je tu teda ces Fullbrightovo štiependium. Sergi chodí na jej prednášky, tak ju z času na čas zavolá niekam von, aby bola viac v interakcii so zahraničnímu (teda mnou a Maike)
- Maike (nemecká stážistka) a jej priateľ Mihai
- Ja
Nuž, teda v toto nádherné popoludnie sme sa vybrali do Histrie.
Histria je najstaršia antická osada na území dnešného Rumunska a jej monumentálne vykopávky na prehu jazera Sinoe ponúkajú nádhernú príležitosť trošku sa ponoriť do histórie.

Histria leží severne od Konstancy - cca 50 km. Cestou sme prešli celú Mamaiu plnú v zime prázdnych hotelov, ktoré naopak v lete praskajú vo švíkoch. Pokračovali sme cez zopár ďalších dedín....cestou som si uvedomila, že na Slovensku nie sú najhoršie cesty v Európe...ešte teraz cítim v chrbtici diery, ktorými sme lietali po celej ceste tam aj späť.
Histria bola založená v roku 657 p.n.l. kupcami a gréckymi moreplavcami z Miletu pri inávrate z jednej zo svojich obchodných ciest po Pontos Euxeinos, Mori pohostinnom - ako nazývali Čierne more. Pri vchode do historického mesta (teda do toho, čo z neho ostalo) sa nachádza veľké múzeum plné historických nálezov - od bižutérie cez keramiku až po pozostatky sôch.
Mňa osobne zaujal najmä pozostatok jednej sochy, resp. reliéfu.... ktovie, kde je zvyšok...
Do historického mesta vedie asfaltka, avšak po vstupe sme sa už prechádzali medzi samými ruinami ... páčila sa mi tá voľnosť pohybu...žiadne ploty, žiadne zákazy vstupu... Tieto ruiny objavil v roku 1860 francúzsky archeológ a priesku sa tu začal v roku 1914. Nuž, Histria má za sebou bohatú históriu. Takže trošku z historického pohľad
"Histria svoje prvé vrcholné obdobie prežila v 5.st.pred n.l., za Periklových čias, kedy kvitli aj Atény. Dobre sa jej darilo aj začiatkom helenistického obdobia (4. st. p.n.l.) za Filipa Macedónskeho a Alexandra Veľkého, ale keď sa ríša po Alexandrovej smrti rozpadla, aj Histria musela čeliť konfliktom s miestnymi vládcami a nájazdom. Kľud a druhý dych chytila až keď tieto oblasti ovládli v 1. sotorčí Rimania. Histrii sa darilo dobre za Trajana v 2. storočí n.l., obdobie za vlády jeho nástupcu, Hadriana, označili rumunskí archeológovia za histrijskú druhú renesanciu, ktorá vyvrcholola za Diokleciána."


Nuž, toľko slová historikov a oficiálnych zdrojov. Mne toho veľa nepovedali... Avšak keď som prišla na toto miesto a videla to obrovské množstvo kameňov, ktoré kedysi tvorili mesto a snažila som sa predstaviť si ako sa pred 2 a pol tisíca rokmi prechádzali po týchto uličkách gréci a neskôr rimania, prešiel mi mráz po chrbte. Keby tie zrúcaniny mohli rozprávať všetky tie príbehy, ktoré sa v ich okolí odohrávali. Predstavte si seba, svojich susedov a svoje každodenné činnosti: spíte, jete, chodíte na záchod, kúpete sa, milujete, hádate, varíte si na obed rybu na cibuli - a to všetko robili aj ľudia, ktorí v týchto dnes už ruinách bývali.....alebo ako pred dvoma tisíc rokmi v uličkách mladí zaľúbenci randili....a potom ich deti a deti ich detí...a ako...chudobní žobrali.... umelci predávali svoje výtvory...
V pozostatkách rímskych kúpeľov si môžete ľahko predstaviť starých rimanov prechádzajúcich popod honosné oblúky z jedného kúpeľa do druhého...
Dnes sú teda z Histrie všade naokole len kamene, tehly nízke múriky vyznačujúce domy, námestia a chrámy - ale kedysi tu stáli celé domy. Skúste si predstaviť, že o ďalších dvetisíc rokov budú naši potomkovia obdivovať vykopávky našich panelákov ;). Určite nebudú obdivovať naše architektúry tak ako my tieto staré rímske a grécke pozostatky.
Viac fotiek z tohto výletu nájdete TU.

1 komentár:

Lukas Horvath povedal(a)...

ty kokso o histrii som nikdy nepocul, ale skvelym popisanim a nadhernymi fotkami sa tam raz urcite chcem ist pozriet.