piatok, februára 01, 2008

Rumunské zápisky / 6. Konstanca - alebo čo všetko sa mi podarilo o tomto meste zistiť




V tomto príspevku by som Vám rada priblížila mesto, ktoré je počas týchto dvoch mesiacov mojím prechodnýmm domovom.

Takze, najprv zopar faktov:
* Mesto Konstanca (v rumuncine Constanţa) je jednym z okresnych miest Juhovychodneho regionu v Rumunsku. Je dolezita najma kvoli velkemu pristavu (najvacsiemu v Ciernom mori a zaroven 4. najvacsiemu v Europe). Tento pristav tvori vlastne krizovatku medzi Europou a Aziou (vdaka Dunaju) a teda jeho vyznam je z obchodneho hladiska dost velky. Ma velky potencial stat sa Europskou dvojkou, hned po Rotterdame.
* Rozloha: 1 121,66 km2
* populacia: 310 tis. obyvatelov (v roku 2002)
* Etnicke skupiny: Rumuni, Turci, Tatari, Greci, Nemci
* Jazyk: rumuncina, aj ked vdaka pocetnemu zastupeniu turkov a romov ... v podstate je to ako v Kosiciach, ked si namiesto Turkov predstavite Madarsky hovoriaich Kosicanov. Mimochodom, zastupenie Romov je z mojho pozorovania asi na rovnakej urovni ako u nas... takze kulturny sok v tejto oblasti urcite nehrozi :).

Trosku z Historie
Konstanca (nastupkyna historickeho mesta Tomis) je najstarsie obyvane mesto v Rumunsku a z hladiska ekonomiky a populacie je v sucasnosti druhe najvacsie mesto v tejto krajine.
Podla mnozstva historickych zdrojov Konstanca lezi na uzemi, kde bolo kedysi mesto Tomis.
Tomis bol Gréckou kolóniou v provincii Skythia (nie som si istá, či je to správny názov v Slovenčine) na pobreží Čierneho mora, založenou cca v roku 500 p.n.l. najmä kvôli obchodu. V roku 29 p.n.l. sa toto mesto dostalo do ruk Rima. Neskor (r. 8 n.l.) bol na toto miesto vyhnany Rimsky basnik Ovidius, ktory tu aj o 8 rokov neskor zomrel. Konstanca je na jeho nazivanie v tomto mesta hrda a dokazala to obratit vo svoj prospech - hlavne v turizme. Ovidiova socha je dokonca hlavnou atrakciou namestia hned pri velkom narodnom historickom muzeu. Toto mesto sa pocas Ovidiovho pobytu stalo hlavnou temou jeho tvorby, konkretne Zalospevov...

"...Když jsem se dotkl země, v které mám odpykat trest,
chce se mi toliko plakat a proudy ze zraku mého
řinou se stejně jako voda, taje-li na jaře sníh.
Toužím po známych místech a myslím na domov, na Řím,
na vše, co nechal jsem v městě, pro mne jež ztraceno je."
(Žalospevy, Kniha III, 2)

Ovidius vsak vnimal Tomis (dnesnu Konstancu) ako totalnu divocinu a cely cas sa odtial snazil dostat. Bohuzial Rimsky cisar ho spat do Rima nepustil...

Jeho dnesny nazov dostal za cias vlady cisara Konstantina Velkeho, ktory ho pomenoval podla svojej nevlastnej sestry - "Constantia".
Mesto preslo potom este bohatou historiou. Bolo sucastou Byzantskej rise, Bulharskeho kralovstva, potom bolo pod vladou Otomana. V roku 1878 po Rumunskej vojne o nezavislost bola Konstanca spolu so zvyskom regiona severnej Dobrodze pridruzena k Rumunsku.
Dnes je mesto príjemnou zmesou grécko-rímskych ruín, tureckých mešít a "moderných" bulvárov. S historickým názvom mesta - TOMIS - sa tu však stretnete často. Okrem toho, že je tak pomenované moderné nákupné stredisko v centre, ako aj hlavná dopravná tepna do centra mesta, týmto menom sa môžu pýšiť aj 5 štvrtí v Konstanci (Tomis I,II, III, IV a Tomis Nord).
Od roku 1989 sa Konstanca stala smutne preslávenou aj vďaka sezónnym návalom rómskych a tureckých podvodníkov a zlodejov.

Miestna doprava

Na moje počudovanie, MHD je tu celkom dobre vybavené. Na zastávke rozpis odchodov autobusov nečakajte...ale autobus chodí počas pracovných dní každých 3-5 minút, čo mi maximálne vyhovuje. Celkovo je v Konstanci 17 autobusových liniek, 2 električkové a 2 trolejbusové. 90% autobusov tvoria relatívne nové mašiny (akurát označovače na lístky ešte pamätajú vojnu - ale tie sú práve v procese výmeny). Všetky autobusy sú výraznej farby, takže ich určite neprehliadnete (ja som zaregistrovala žlté, zelené a ružové). Vlastne, ja som v inom ako ružovom zatiaľ nesedela. Električky sa tu však preháňajú ešte v starom kabáte - teda staré, hlučné stroje, ktoré pri každej zákrute neuveriteľne pištia. Chvalabohu, nie je ich tu až tak veľa. Okrem týchto MHD spojov sú tu veľmi obľúbené Mikrobusové spojenia - tie sú prevádzkované súkromnými spoločnosťami a na ich systém som ešte asi úplne neprišla. Ale v podstate každý mikrobus má svoje číslo a svoju pravidelnú trasu a jedna cesta výjde na 1RON (cca 9,4 Sk), pričom jedna cesta v MHD stojí 1,3RON. Takže niekedy sa to oplatí.
Čo sa týka chodenia pešo, tak okrem obchodného centra a pobrežia to nie je bohviečo. Ostrovčeky betónu sa miesia s hlinou a panelmi... často sú však aj tie schodné kúsky chodníka zablokované parkujúcimi autami, takže vlastne viac ako 50% trás (s ktorými som sa ja stretla) som nútená chodiť po ceste spolu s autami...už sa nečudujem, prečo je tu taká vysoká nehodovosť.

Čo sa tu dá vlastne vidieť?
V prvom rade, Konstanca je obľúbená najmä v lete, hlavne vďaka jej severnej časti - obľúbenému turistickému rezortu MAMAIA, ktorý je vraj aj najväčší v Rumunsku.
Historické pamiatky v Konstanci, antické vykopávky, veľké Kasíno na pobreží, múzeá a obchody a prístup k plážovým rezortom z nej urobili centrum turizmu na pobreží Čierneho mora. Kým v meste si môžte užiť množstvo zábavy, v jej okolí môžte navštíviť tradičné dediny, vinice a známy "raj milovníkov vtáctva", Dunajskú Deltu.

Tieto monumenty však určite stoja za povšimnutie

Piata Ovidiu (Námestie Ovídia)

Jej monumentom je socha Ovidia, ktorý tu bol uvrhnutý do vyhnanstva. Socha stojí priamo pred Národným historickým múzeom.

Edificul Roman cu Mozaic (Rímska Mozaika)

Rozsiahla unikátna dlažba kedysi spájala mesto s prístavom. Dnes je zachovaná len tretina tohto unikátu (cca 850 m2) farebnej mozaiky. Bola postavená v 3.st. n.l. a niekoľko storočí bola súčasťou obchodného centra. Táto mozaika teda prežila 1 700 rokov...asi preto už nie je taká farebná :-). Ale vzhľadom na vek... Keby tá dlažba mala oči a uši...to by bolo príbehov, čo by vyrozprávala.

Farul Genovez (Janovský maják)

Bol postavený v roku 1860 na počesť Janovských obchodníkov, ktorí tu v 13 storočí rozbehli prosperujúce obchody.

Cazinoul (Kasíno)

Pre mňa najkrajšie miesto v tomto meste. Kasíno bolo postavené začiatkom 20ho storočia. Krásny výhľad na more a chodník popri pobreží - toto miesto je obľúbené na večerné romantické prechádzky pri západe slnka. Dnes však už slúži len ako reštaurácia.

Casa cu Lei (Dom s Levmi)

O tomto úžasnolm dome viem len to, že sa sem akosi nehodí. Bol postavený koncom 19.storočia a počas v 30-ich rokoch 20.st. v svojich elegantných salónoch hostil Konstantskú smotánku. Dnes vyzera riadne zanedbalo a obusteno.

Parcul Arheologic (Archeologický park)

Je to park medzi Prefektúrou a obchodnýnm centrom mesta - teda kráčam po ňom denne. Je výnimočný tým, že je akýmsi otvoreným múzeom. Sú v ňom totiž vystavené staré fragmenty, stĺpy a iné pozostatky z 3. - 6.-ho storočia.

Pravoslávna katedrála sv. Petra a Pavla

Nádherná katedrála postavená koncom 19.st. takmer na pobreží mora. jej zlatá strecha sa na slnku nádherne leskne :-) . Počas 2.sv. vojny bola zničená a potom následne zrekonštruovaná.

Mosqueea Regala (Kráľovská mešita)

Postavená v roku 1910 po záštitou rumunského kráľa Carola I. na mieste zbúranej Mahmudovej Mešity podľa predlohy známeho architekta Victora Stefanescu. Je to prvá stavba postavená v tehiel a železobetónu v celom kraji Dobrodza. Mešita je sídlom duchovného vodcu cca 55 000 moslimov (pôvodom Turkov a Tatárov) žijúcich na pobreží, v Dobrodzi. V interiéri púta pozornosť veľký Perzský koberec (taký veľký, že sa ani celý nevošiel), dar od sultána Abdula Hamida. Tento koberec je jeden z najväčších svojho druhu v Európe, meria 9x16 metrov a váži 490kg (Vám poviem, že toto by som vysávať nechcela).Najväčšou atrakciou je však 47m vysoký minaret (veža), z ktorej je nádherbý výhľad na mesto aj pobrežie. Z tohto minaretu sa 5 krát denne zvolávajú všetci veriaci na modlitby. Nuž, ten kto zvoláva, má dobrú rozcvičku...5 krát denne o týchto schodoch by som chodiť nechcela.

Každopádne, je to toho oveľa viac, čo sa dá obdivovať, alebo aspoň objavovať... ale, niečo je lepšie vidieť radšej na vlastné oči... :-)

Žiadne komentáre: