pondelok, decembra 10, 2007

Španielske zápisky / 16. Vylet do Nerjy


V stvrtok (6. decembra) bol v Spanielsku statny sviatok. Mnozstvo ludi si vybralo dovolenku aj v piatok a vybrali sa na predlzeny vikend niekam mimo mesta. Aj my sme sa rozhodli spravit si vylet....avsak jednodnovka nam stacila. Tentokrat sme sa rozhodli ist do maleho mestecka na pobrezi, asi 50 km vzdialeneho od Malagy. Rozhodli sme sa navstivit Nerju. Nerja je znama nielen tym, ze je to velmi oblubena turiticka destinaci na pobrezi, ale hlavne svojou jaskynou (Cuevas de Nerja), ktora je zapisana v Guinessovej knihe rekordov - nachadza sa v nej totiz najvacsi stlp v jaskyni na svete (teda myslim, ze sa to vola stalagnát - teda ked sa visiace (stalagnit) kvaple spoja s rastúcimi (stalaktit) kvaplami). Táto jaskyna tiez sluzi aj na rozne koncerty, je tam tomu prisposobena jedna sien.... nuz, tato atmosfera jaskyne musi byt ozaj uzasna.

Kazdopadne, ked sme odchadzali z domu, pouceni z minulych vyletov, nababusili sme sa riadne - ved predsa ideme do jaskyne. Nuz, chyba... v jaskyni bolo riadne teplo a dusno, nie ako u nas. Tato jaskyna je vraj 3. najnavstevovaniejsie miesto v Spanielsku. Ked ju vsak mam porovnat so slovenskom, tak my mame urcite krajsie jaskyne :-))

Nerja ma uzasne plaze...skoda, ze sme na to neboli prisposobeni, ale ani my sme si neodpustili pol hodinku na plazi po kotniky vo vode. Pocasie nam totiz krasne prialo, tak preco nie? Dokonca sa nam podarilo vidiet na mori delfiny, ako sa pretekali s lodou. Aj sa mi ich podarilo vyfotit, ale vzhladom na dialku to nie je nic moc zaber... ved, posudte sami:

Na jednej z plazi je na skale umiestneny tzv. Balkon Europy - je to v podstate vyhliadkova plosina, odkial je nadherny panoramaticky vyhlad na more a pobrezie.

Inak Nerja je povodne mala dedinka s cca 12 000 obyvatelmi. Avsak tak ako v celom spanielsku, aj tu sa rapidne rozmaha vystavba a stavaju sa nove vilove stvrte pre "solventnejsich" - v podstate nikde nemozte urobit dobru fotku... vsade totiz trcia zeriavy (taky problem je aj v Malage, cORDOBE, Granade..proste vsade, kde sme boli). Takze vsetko je prisposobene turizmu - plaze, obchody, restaruracie a pod. A kedze my v podstate turisti sme, citili sme sa tam velmi prijemne.
Viac fotiek z nasho vyletu v Nerje mozte najst tu.

Žiadne komentáre: