streda, decembra 05, 2007

Španielske zápisky / 15. Kutik spanielskej kuchyne

Tento sesttyzdnovy pobyt pre mna neznamena len "pracu, cestovanie a zabavu". Predovsetkym je to pre mna velka skola kuchyne. Kedze sme tu tri a byvame v byte s plne vybavenou kuchynou, je logicke, ze vacsinu nasej stravy tvori "domaca kuchyna". je o to chutnejsia, ze Misa a Evka su uz vydate a teda sa pilne staraju o bruska svojich manzelov. Kdezto ja, velke dieta, byvam stale s mojimi rodicmi (a je mi tam zatial velmi dobre:-)).
Takze za ten cas co sme tu, som sa naucila viac veci zo slovenskej kuchyne ako z tej spanielskej. Napriek tomu, pokusim sa Vam priblizit aspon cast jedal, ktore sme tu ochutnali a ktore sa urcite pokusim aplikovat do mojho jedalnicka aj na Slovensku.

CHURROS

Je to tradicna spanielska pochutka - teda nie hlavne jedlo, ale skor ako tapas, teda chutovka. Mne velmi chutia churros s horucou cokoladou. Vacsinou churros su pripravovane z cesta ako my pouzivame na langose alebo aj na sisky, su taktiez smazene v oleji (takze nepatria do dietnej stravy). Maju vsak tvar tyciniek, alebo inych tensich tvarov, ktore sa nasledne namacaju v cokolade. Vyborna zalezitost.

PAIELLA

Porovnatelne s nasim rizotom, len sposob pripravy je trosku narocnejsi a zatial ho nemam zisteny. Tu v Andaluzii su popularne paielle s morskymi potvorkami, inak su bezne aj zeleninove, kuracie, mix a pod. Este si planujem nastudovat recept a pripadne dokupit ingrediencie, ktore u nass nemame.


PATATAS ASADAS / pecene zemiaky

Nuz, to neviem ci patri k tradicnym spanielskym jedlam - skor asi nie. Avsak je to tu dost popularne a pre mna zaroven aj ekonomicky najvyhodnejsi sposob stravovania, ked nemame doma navarene, alebo ked nemame plyn. Je to obrovsky, v peci peceny zemiak, ktory vam rozrezu a do vnutra namiesaju kopec omacok, zeleniny, masa atd. Zhodou okolnosti jedna restauracia, kde ich maju je len par metrov od skoly a hned pri nasej kancelarii, takze ked nemame navarene, zajdeme na zemiak, ktory zjeme na slniecky na plazi pod palmami. Jeden zemiak stoji cca 4eura a kedze je dost velky, mam ho na obed a aj na veceru.

TORTILLA

Tradicna spanielska "omeleta" zo zemiakov, vajec a cibule. Tiez velmi chutna a s jednoduchou pripravou. Avsak jej priprava zaberie dost casu, ked chceme "respektovat" spanielsky postup (totiz do oleja sa daju surove nakrajane zemiaky, potom sa prida vajce a cibula). Preto sme si spravili jej "slovensku variantu", kde davame zemiaky uz predvarene a taktiez pridavame aj nejake tie dochutiny, ako napriklad hrasok, morske potvorky a pod. Raz bol u nas nas kolega - Julio, ktory nam mal ukazat, ako sa takato tortilla pripravuje. Namiesto toho vsak ukazal, ako sa pripravovat nema.... Julio ju totiz celu utopil v oleji. Bola sice jedla, avsak urcite to nebolo jedlo na dobru noc.

BERENJENA CON MIEL
(Baklazan z medom)

Ked sme raz boli v jednom tapas bare (tapas - chutovky) na vinko, dali sme si na odporucanie znamych tapas - Baklazan s medom. Je to v podstate vyprazeny blaklazan poliaty medom, uzasne chutny, chrumkavy,...mnam. odvtedy sa snazime tuto chutovku pripravit aj same. Avsak zatial mame za sebou dva neuspesne pokusy. Prvykrat sme sa snazili to robit bez oleja (totiz v bare neboli velmi mastne) a obalene v struhanke. Zle. bolo to strasne sladke a vobec to nechutilo tak ako malo. Potom nam nas kolega Julio povedal, ze to sa ma urcite robit na oleji (pozn. olivovom, samozrejme) - nuz, ani z neho dobry kuchar nebude.... jeho sposob bol veeelmi mastny a uplne nejedly. Takze najnovsie mame pozhanany recept, ktory sa budeme snazit coskoro zrealizovat. Snad to do tretice vyjde.

Žiadne komentáre: