štvrtok, marca 06, 2008

Rumunské zápisky /17. Martisor

Martisor je tradičný spôsob oslavy príchodu jari v Rumunsku, Bulharsku a Moldavsku.
Celý tento sviatok sa teda prejavuje ako oslava jari. A to veľmi pekným spôsobom. Proste je to ako predoslava medzinárodného dňa žien, ktorý sa v tejto krajine berie fakt vážne. (Dokonca máme veľkú firemnú párty, ktorú usporadúva sám prefekt na počesť žien...mužom vstup zakázaný ;)).
Ale späť k Martisoru. V podstate ženy sú v tento deň obdarúvavané nielen kvetmi (ktoré nie sú povinné) ale hlavne špeciálnymi martisormi. Teda maličkými talizmanikmi na červeno-bielej šnúrke, ktoré každá žena má nosiť asi 10 dní (väčšinou pripnuté na oblečení).
Toto je starý zvyk a pôvodne bol určený ako pre ženy, tak aj pre mužov. Hovorilo sa, že ten, kto nosí červeno-biely motúzik bude počas nasledovného roka silný a zdravý.

Ja som dostala as 4 takéto Martisory, z ktorých 2 poctivo nosím na ruke a zvyšné som si zavesila na batoh. To som ale ešte na tom dobre. Maike, ktorá pracuje ako učiteľka na strednej škole ich totiž od svojich študentov "vyfasovala" asi 40... mali by ste vidieť jej batoh, hehe. Nuž, je pekné byť učiteľkou.
Každopádne, začínam si uvedomovať, že ženy majú fakt viac sviatkov ako muži, teda aspoň v rumunsku určite. V piatok (teda pred 1. marcom) všetky ženy dostali kvety (od prefekta) a pol dňa voľno. Týždeň na to, teda na MDŽ prefekt organizuje párty v jednom z hotelov v Mamaii, ktorá sa začína o jednej. Teda, opäť pol dňa voľno a k tomu jedlo zadarmo...
A že ženy sú diskriminované ;).

1 komentár:

Anonymný povedal(a)...
Tento komentár bol odstránený správcom blogu.