štvrtok, marca 06, 2008

Rumunské zápisky / 16. Príbehy o Vladovi Draculovi

O Vladovi Draculovi sa traduje niekoľko príbehov, ktoré súvisia s jeho spravodlivosťou, krutosťou a politikou.
Takmer každá literatúra o ňom obsahuje aspoň niekoľko z nich:
(tento článok je pôvodne publikovaný tuto: http://www.donlinke.com/drakula/vlad.htm. Ja som ho len preložila).


Zlatý pohár
Vlad Dracula bol povestný vo svojej krajine tým, že poriadok a čstnosť vyžadoval riadne divokými a krutými metódami.
Zlodeji sa len zriedka odvážili praktizovať ich "remeslo" na jeho území, keďže vedeli, že na každého, koho dolapí, čaká kôl. Aby Vlad ukázal, ako dobre jeho zákony a jeho vôľa fungujú, nechal pri verejnej studni zlatý pohár. Ktokoľvek chcel, mohol sa z neho napiť, avšak nikto ho nesmel odniesť. A ani neodniesol.

Upálenie chorých a chudobných
Vlad Dracula bol znepokojený tým, že nie všetci poddaní jeho poddaní pracujú a neprispievajú tak k všeobecnému prospechu a blahobytu. Raz sa zmienil, že počet chudobných, tulákov, žobrákov a mrzákov v jeho krajine je príliš vysoký. Následne na to pozval všetkých chudákov a chorých z Valašska do Tirgovista na veľkú hostinu tvrdiac, že v jeho krajine nikto nesmie byť hladný. Keď chudáci a mrzáci prišli do mesta, usadili ich vo veľkej sieni, kde na nich čakala skvostná hostina. Hostia jedli a pili do neskorého večera. Potom sa objavil sám Vlad a opýtal sa ich: "Čo by ste si ešte priali? Chcete byť bez starostí, bez pocitu že Vám niečo na tomto svete chýba?" Keď všetci odpovedali pozitívne, Vlad prikázal zadebniť sieň a zapáliť ju. Nikto neunikol plameňom. Vlad vysvetlil svoje počíňanie svojim bojarom prehlásením, že to urobil preto, "aby tí ľudia už neboli príťažou pre ostatných ľudí, a aby nikto v mojej krajine nebol chudákom".

Zahraniční vyslanci
Aj keď verzie interpretácie príbehu v Nemeckých a Ruských materiáloch sa rôznia, v nasledovnom spolu súhlasia: Dvaja vyslanci z cudzej krajiny navštívili Vladov dvor v Tirgovisti. Keď boli v prítomnosti kniežaťa, odmietli si zložiť svoje klobúky. Vlad dal príkaz vyslancom klobúky k hlave priklincovať, aby si ich tak už nemuseli skladať pred nikým.

Cudzí kupec
Raz nechal kupec svoje peniaze cez noc vonku v presvedčení,že budú vďaka Draculovým metódam v bezpečí. Ibaže niekto mu ich ukradol. Išiel sa teda sťažovať k Ţepeşovi, ktorý okamžite vyhlásil, že peniaze musia byť vrátené, lebo zničí mesto. V noci potom potajomky kupcovi peniaze vrátil a pridal jednu mincu naviac. Ráno si kupec spočítal peniaze, povedal o tom Ţepeşovi a spomenul, že má mincu naviac. Dracula odvetil, že zlodej bol chytený a bude nabodnutý na kôl. A kupec že má veľké šťatie, pretože pokiaľ by mincu naviac zamlčal a nepriznal, skončil by na kole tiež.

Lenivá žena
Vlad raz zbadal muža ako pracuje na poli a všimol si na ňom, že mal oblečenú košeľu, ktorá sa mu zdala byť krátka. Knieža zastavil a žiadal si vidieť roľníkovu manželku. Keď k nemu ženu predviedli, opýtal sa jej, ako trávi svoje dni. Úbohá vydesená žena vyhlásila, že dni trávi praním, pečením a šitím. Knieža na to ukázal na manželovu krátku košeľu ako dôkaz jej lenivosti a nečestnosti a prikázal ju nabodnúť na kôl, aj napriek protestom jej manžela, ktorý bol so svojou ženou spokojný. Vlad potom prikázal inej žene vydať sa za tohto roľníka. Varoval ju však, že ak nebude ťažko pracovať, čaká ju rovnaký osud ako jej predchodkyňu.

Šľachtic s citlivým čuchom
Na deň sv. Bartolomeja v roku 1459, Vlad Dracula prikázal nabodnúť na koly tridstať tisíc obchodníkov a šľachticov z Transylvánskeho mesta Brašov. Aby si lepšie vychutnal prevedenie svojho príkazu, knieža rozkázal na tom istom mieste prestrieť sebe a svojim bojarom na stôl aby si tak mohol spolu s bojarmi vychutnávať hostinu medzi "lesom kolov". Počas večere Vlad zbadal, že jeden z jeho bojarov si zapcháva nos aby zmiernil otrasný zápach zrážajúcej sa krvi a vnútorností. Vlad teda prikázal napichnúť citlivého šľachtica na kôl, ktorý bude vyšší ako ostatné, aby sa tak vyhol všetkému tomu zápachu.

Draculova milenka
Vlad Dracula mal raz milenku, ktorá žila v jednom z domov v zapadnutej ulici v Tirgovisti. Táto žena zjavne milovala byť kniežaťovým rozptýlením a horlivo ho túžila potešiť. Vlad bol často náladový a v depresiách a žena sa všelijak snažila uľahčiť bremeno svojho milovaného. Raz, keď bol v depresii, žena sa mu odvážila povedať lož, že je v druhom stave. Vlad dal okamžite ženu vyšetriť. Keď zistil, že žena klamala, Vlad vzal nôž a rozrezal milenku od lona až po hruď. Takto ju nechal zomrieť v agónii.

Poľský šľachtic
Benedict de Boithor, poľský šľachtic v službách uhorského kráľa v septembri v roku 1458 navštívil Vlada Draculu v Tirgovisti. V jeden večer počas večere Vlad dal doniesť pozlátenú kopiju a zabodol ju priamo pred kráľovského posla. Vlad sa potom opýtal Poliaka, či vie, prečo kopiju uložil pred neho. Benedict odpovedal,že sa domnieva, že niektorý bojar sa previnil voči knieťaťu a tak Vlad ho mal v úmysle "poctiť". Vlad odpovedal, že toto gesto s kopijou bolo vlastne na počesť vznešeného poľského hosťa. Na to Poliak povedal, že keby bol urobil niečo, čo by si zaslúžilo smrť nech Vlad koná ako uzná za vhodné. Vlad Dracula bol veľmi potešený touto odpoveďou a zahrnul posla darmi. Zároveň prehlásil, že keby bol odpovedal čokoľvek iné, okamžite by ho dal nabodnúť na kôl.

Dvaja mnísi
V rozprávaní tohto príbehu sú určité nezhody. Niektoré zdroje spolu súhlasia, avšak len v podstate príbehu. Dvaja mnísi z cudzej krajiny prišli navštíviť Vlada Draculu v jeho paláci v Tirgovisti. Vlad zvedavý na reakciu dochuvných, ukazál im rady nabodnutých kolov na dvore. Keď sa ich opýtal na názor, prvý mních odpovedal:"Ty si
určený Bohom na trestanie hriešnikov". Druhý mních cítil morálnu povinnosť a odvážil sa odsúdiť krutosť kniežaťa. Tu sa príbehy začínajú rôzniť. Podľa verzií vyskytujúcich sa v nemeckých knihách, Vlad odmenil mnícha - pätolízača a dal nabodnúť úprimného. Vo verzii nájdenej v Ruských knihách a v Rumunských príbehoch z rozprávania, Vlad odmenil úprimného mnícha pre jeho poctivosť a odvahu a dal nabodnúť pätolízača pre jeho nečestnosť.

Žiadne komentáre: