nedeľa, novembra 11, 2007

Španielske zápisky /1. Prvé dojmy

Tak, a som tu. Miesto, na ktoré som sa tešila niekoľko mesiacov je zrazu všade okolo mňa. A je ho tu plno. Málaga. Mesto na juhu Španielska, priamo na pobreží Stredozemného mora sa pre mňa stala na najbližsích šesť týždňov útočiskom pred začínajúcou zimou u nás doma (ako som sa dozvedela deň po príchode, tak sme len o pár hodín unikli prvému snehu na Slovensku). Nie som tu však sama. Prišli sme hneď tri. Spolu s mojimi kamarátkami a kolegyňami v jednej (alebo v dvoch?) osobe - Mišou (alias Piťou) a Evkou si budeme spolu nažívať v cudzom svete.

Cesta
Stručne a jasne - únavná! Z Košíc sme vyrazili o jednej v noci (z pondelka na utorok) na letisko do Budapešti, odkiaľ sme o siedmej ráno leteli do Milána a odtiaľ priamo do Malagy. Tu sme však došli až o jednej na obed. Na letisku nás už čakal Julio (náš španielsky kolega, ktorý dosť dlho pracoval aj na slovensku a v poľsku), ktorý nás vzal do školy pre kľúče od bytu a potom na byt. Nikdy však nezabudnem na taxikára, ktorý nás z letiska viezol - veľký (ale pritom vcelku šarmantný) chlap s chrapľavým hlasom ako Don Corleone z filmu Krstný otec.

Prvé dojmy z počasia
Vedeli sme, že tu určite bude teplejšie ako u nás doma. Keď sme však prišli, teplomer ukazoval niečo cez 22°C. Každopádne, sme vychystané (resp. pobalené) na jeseň, resp. skorú zimu. Takže asi si budeme musieť trošku aktualizovať a prispôsobiť nás šatník a obuv, aby sme sa tu až tak nepotili. Je síce pravda, že na ulici bežne stretávame ľudí v teplákoch a papučiach, ale .... radšej pojdem na nákupy :-) Dnes sme sa boli pozrieť na pláži - od nášho bytu je to asi 20 minút pešo. Napriek tomu, že je už november, našli sme tam zopár ľudí sa opaľovať a oddychovať na dekách. Usúdili sme, že cez víkend sa asi vyberieme na pláž do Torremolinos (turistické mestečko cca 30km od malagy), keďže tam sú krásne čisté pláže.

Prvé dojmy z ubytovania, alebo ako som sa o sebe zas niečo nové dozvedela
Všetko, čo sme o našom ubytovaní vedeli pred našim príchodom bolo to, že budeme bývať v trojizbovom byte vo vilovej štvrti blízko centra. Prvý dojem z bytu bol však trošku odlišný (ba až hrozivý) - rušná ulica, všade prach, špina, všetko pôsobilo tak chladne a neútulne, hnusilo sa nám čo i len posadiť sa na stoličku. Vrcholom bol pre nás zistenie, že sme vyfasovali špinavé posteľné prádlo - a po dlhej ceste a dvoch dňoch bez spánku to pre nás bola predposledná kvapka. Na druhej strane, byt má všetko, čo k životu potrebujeme - kompletne vybavenú kuchyňu, práčku, žehličku, sušič na prádlo, proste všetko na to, aby sme mohli bez väčších problémov fungovať. Tu nastal moment, keď som v sebe objavila zmysel pre poriadok. Hneď na druhý deň sme teda spravili veľkú brigádu. V obchode sme nakúpili čisitace prostreidky od výmyslu sveta a handry a celý deň sme čistili, prali, leštili a potom aj žehlili. Myslím, že moja mamka by mala zo mňa radosť. Konečne sa totiž vo mne prejavil zmysel pre poriadok :-).
Takže teraz bývame čisto a podľa možností aj útulne. Blízkosť pri centre je relevantná - je to cca 20 minút pešo, ale podľa hluku sa dá usudzovať, že centrum je vlastne všade :-). Bývame na kopci, odkiaľ je nádherný výhľad na more a celé pobrežie. Veľká škoda je, že bývame na strane od mora a že vlastne nevidíme nič okrem hlučnej ulice a susedovie kuchyne. Avšak pokiaľ výjdeme po ulici hore na kopec (pomedzi všetky tie krásne vily), výjdeme rovno na "Castillo de Gibralfaro", teda na obrovskej pevnosti s vyhladkami na more a mesto, ktoré malo v minulosti akési obranné funkcie. čo sa týka vybavenosti našej ulice, je tu všetko. Supermarket, pekáreň, stánky a asi 3 lekárne v okruhu 100 metrov. Na rohu (asi 3 metre od našej brány) predávajú pečené zemiaky, na ktoré sa začíname chystať. Jedinou nevýhodou zatiaľ je pre nás ten ich spôsob života a to, že vlastne nemáte žiadne súkromie v bytoch. Z kuchyne máme okno rovno takého smiešneho priestoru, kde vidím priamo na sporák susede oproti o poschodie nižšie (mimochodom, veľmi dobre varí - včera mali krevety a dnes niečo z paprikami). Z obývačky máme výhľad rovno na rušnú ulicu, z ktorej ide nonstop hurhaj. Ostala nám teda spálňa, ktorá ale "pozerá" do spálne susedom oproti s odstupom asi 2 metre medzi oknami. Našli sme teda čaro závesov a roliet a v podstate všetko závisí od nášho rozhodnutia: buď budeme mať svetlo, alebo súkromie..... :-)

5 komentárov:

Lukas Horvath povedal(a)...

no Vam to trvalo dost kratko kym ste sa rozhodli popratat. Ja som v Australii uz 10 mesiacov a este som sa k tomu nedostal (asi som si uz aj zvykol). Ale raz rocne by hadam troska upratovania nezaskodilo.

Petkan povedal(a)...

Pivet, ta ty tak vtipne pises, ze konec :D
Zavidim ten vyhlad a to prostredie, juuuj.
Ale teraz by som to nevymenila za zasnezene Kosice!
Normalne Martin prisiel fakt na bielom koni a take krasne vlocky nam priniesol :)
Tak pis pis aj dalej, nech sa mozem zasmiat :)
Petkan

Anonymný povedal(a)...

Steρpeг za nајlеpšie ceny.

Malé a praktické, νhoԁné ԁo každеj domácnostі.
Нуdraulický systém oԁpоru ѕimulujе stúpanie po schоԁoch,
čo je efektívne аeróbne cvičenіе.
Hľаdáte vhοdné рosilnοvacie stгoje
? Rοtopеdy, bežecκé pásy, činky či stерpеrу?
Ponúkame nаjlepšie ρosilňovаcie stroje v pгijateľnej сenοvej reláсiі.


Μy wеb blog: stepper , steppery ,
Here is my homepage ; stepper , steppery ,

Anonymný povedal(a)...

Μatгаce Doгmeo - Огtopedіcké matrаce,
zdravotné matrаce, penový matrac. Vуchutnaϳte si
poκoјný, zdravý spánοk. Aκсia
matrаce: doprava ZADARΜO + ԁarček.

My hоmepagе: Homepage

Anonymný povedal(a)...

Hi there, just became aware of your blog through Google,
and found that it's really informative. I am gonna watch out for brussels. I'll be
grateful if you continue this in future. A lot of
people will be benefited from your writing.
Cheers!

Also visit my web site; natural cellulite treatment